De lange dam in Spanje

 Met kennis van de geschiedens van Spanje kunnen we iets zeggen over de lange dam in het Spaanse damspel.

 Spanje lag net als ItaliŽ en Frankrijk in de invloedssfeer van het voormalige Romeinse rijk. In zowel ItaliŽ als Frankrijk werd het damspel gespeeld dat we tegenwoordig Engels Dammen noemen. Het Spaans, het Italiaans en het Frans verschillen van elkaar, maar alle drie de talen gaan terug op een Latijns dialect. Het Latijn was de taal die de Romeinen spraken.

 In ItaliŽ en Frankrijk werd in het verleden gedamd met een korte dam ˗˗ in ItaliŽ trouwens nog altijd, naast het Internationale Damspel. Waar komt dit spel met de korte dam vandaan? Kennelijk werd het al eeuwen van vader op zoon overgeŽrfd.

 Het Spaanse damspel echter wordt gespeeld met een lange dam. Waar komt die vandaan? Wel, begin 8e eeuw veroverden Moren, dat zijn Marokkaanse en Arabische stammen, delen van Spanje. Van ongeveer 800 tot 1300 waren zij er de baas. Daarom moeten we bijna wel aannemen, dat die lange dam in Noord-Afrika en/of het Midden Oosten al bekend was. Het is echter te simpel om te zeggen dat een dammer daar de lange dam bedacht. Het toenmalige damspel in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kan weer overgenomen zijn uit een andere cultuur. We weten het niet.

 De Moren hebben landen als Rusland en Nederland nooit veroverd. In Rusland en Nederland damt men met een lange dam. Waar komt die vandaan? En de lange dam in bijvoorbeeld Thailand? Thailand is een cultuur die tot in de 17e eeuw was afgesloten voor invloeden uit Arabische en Westerse culturen.