Het schilderij van drie Franse prinsen

 

 In 1985 stuurde de overleden Italiaanse schaakhistoricus een aantal reproducties van een schilderij dat eigendom was van de Galleria del Costume in het Pitti Paleis in Florence. Hij had het schilderij ontdekt op een tentoonstelling die het museum in de eerste vier maanden van 1985 had ingericht over de kleding die jonge prinsjes vroeger droegen.

 Van links naar rechts Lodewijk, graaf van BourgondiŰ (1682-1712), Karel, graaf van Berry (1686-1714) en Filips, de latere Filips v van Spanje (1683-1746).

 De tentoonstellingscatalogus dateert het schilderij uit de periode 1688-1690. Om drie redenen. Een: de twee staande jongetjes dragen kleren die eind 17e eeuw in de mode waren. Twee: in 1692 werd Lodewijk opgenomen in de Orde van de Heilige Geest, de belangrijkste Franse ridderorde. Hij zou die voor een officieel portret zeker opspelden, zodat het portret moet zijn geschilderd vˇˇr 1692. Drie: Lodewijk draagt kinderkleren. Daarom moet hij onder de tien zijn, want een jongetje van tien werd gestoken in de kleren van volwassenen.

 De prinsjes spelen het Internationale Damspel. Die conclusie mogen we trekken, ook al heeft de schilder de witte schijven op de zwarte velden gezet en de zwarte schijven op de witte velden. Kunstenaars zijn zelden ge´nteresseerd in een natuurgetrouwe weergave van een bordspel, en op die manier komen de schijven beter uit.